kleurig geregeld
     

 

 


Zo worden snoeperds gestraft

Zo worden snoepers gestraft….

Afgelopen weekend waren wij voor 1 nachtje in het Haje hotel in Heerenveen.
Deze overnachting inclusief ontbijtbuffet had ik gewonnen op Hotelkamerveiling.
De recensies waren goed, Friesland is een schitterende plek om te gaan lopen, dus enkele maanden geleden heb ik dapper zitten bieden op die veiling.
En verdraaid, ik had dat weekend te pakken voor nog geen30 euro. Daar komt dan 1 euro toeristenbelasting bij en klaar is kees.
De overnachting was voor 2 personen en ik dacht zo dat je je daar geen buil aan kon vallen.
Dat klopte ook. Het was een heel vriendelijk en mooi hotel.
De ontvangst was alleraardigst en de kamer ruim van opzet.
Aan het einde van het bed stond een elektrische houtkachel. Je weet wel, zo’n nepper, maar reuze leuk in de wintermaanden als je thuis zoiets niet hebt.
Helaas op dat moment voor ons, het was buiten 22 graden en zelf wij, de knieperds van Bemmel, vonden die temperatuur te hoog om de kachel aan het voeteneinde in vuur te ontsteken.
De lol van het apparaat was namelijk dat je er een afstandsbeding bij had en ja, ik ben nou eenmaal erg gevoelig voor luie hebbedingetjes.
Ik zag mezelf al helemaal thuis in bed liggen in de winter met net zo’n apparaat aan het voeteneinde van ons bed. Glaasje wijn, een schaaltje over datum zijnde nootjes die over waren uit het voedselpakket van het verpleeghuis alhier, spannende film op die mijn lief download van internet (ja natuurlijk gratis, wat dacht je dan) op de mooie grote flatscreen daarboven, nee dat zou ik prima uithouden hoor.
Maar in het Hajehotel hadden ze dus dat speeltje. Het bed sliep prima en het ontbijt was heerlijk. Nu heb ik 1 groot mankement: ik ben super allergisch voor alle levensmiddelen waar de z.g. E-nummers in zitten. Dit resulteert thuis in het uitsluitend eten van zelfgemaakt voedsel zonder ook maar 1 enkele toevoeging. Niets mag er uit een pakje, doosje of zakje komen. Kaaskoekjes bak ik zelf, de koffie koekje worden gehaald bij de  natuurwinkel en als ik sauzen maak dan uitsluitend van zuiver materiaal en geen enkel bindmiddel o.i.d. wat er aan wordt toegevoegd. Aangezien dat allemaal nogal tijdrovend is, eten wij dus meestal heel veel diverse verse groenten met iets van rijst en iets van een mager stukje vlees of vleesvervanger. Jam maken we zelf, brood bakken we zelf, we zijn dus echte doe-het-zelf tiepjes.
Maar helaas, snoepen zit in mijn aard, ik heb het zo ongeveer uitgevonden. Dus bij het zien van al die overheerlijke warme croissantjes en versgebakken broodjes word ik hebberig. Ik sus mijn stemmetjes in mijn hoofd door te stellen dat ik echt niet dood ga van een paar van die broodjes en dat klopt ook. Wat ik wel heb is een uiterst vervelende maag na afloop die uren aanhoudt. Maar ja, mijn zelfbeheersing was weg op het moment dat ik die lekkernijen zag en ik ging overstag. Dat was ook een van  de redenen dat ik niet naar de high tea van het verpleeghuis ging: ik wist zeker dat ik de fout in zou gaan met alle gevolgen van dien. Maar ja, “niet ontbijten is geen eten is ook een naar gevoel in mijn buik” kletste ik tegen mezelf dus daar ging ik de fout in.

We hebben die dag evengoed genoten van alles wat we zagen: Friesland is echt schitterend. We reden door prachtige dorpjes en ‘s middags hebben we een kilometer of 8 door prachtig natuurgebied gelopen. Het was echt een weekend om te herhalen.

En ja, in zo’n geval word ik hebberig. Het lijkt akelig veel op een aanval van het ontbijtbuffet wat er vanmorgen gebeurde. Ik startte mijn computer op om aan het werk te gaan en liet me door mezelf verleiden even op hotelkamerveilig te gaan kijken. En verdraaid zeg, datzelfde hotel stond weer in de aanbieding. Voor 23 euro+7,50 wist ik hem te tackelen! Yes, joepie, we gaan nog een keer daar naar toe en kunnen dan ook weer heerlijk 2 dagen lopen en genieten van de prachtige natuur daar. “En van dat lekkere ontbijtbuffet zeker”  smoesde een gluiperig stemmetje in mijn hoofd. Ik deed alsof ik het niet hoorde en betaalde blijmoedig de 30,50 euro. Geef nou toe, 1 euro er bij voor de toeristenbelasting en dan heb je voor 31,50 een lollige overnachting. Nou de meeste lol van die overnachting, ontdekte ik even later, heeft het Hajehotel. Die zijn het natuurlijk spuugzat dat hebberige tiepjes als wij hun hotel bevolken. Weinig betalen en veel eten dat zet geen zoden aan de dijk. Ze hebben er natuurlijk op gerekend dat hebberige tiepjes die dit al eerder hebben gedaan niet eerst even zouden kijken of de aanbieding nog wel exact hetzelfde is…
Helaas, de volgende overnachting nemen we ons eigen ontbijtje mee.
Nou ja, dan weet ik tenminste zeker dat ik niet daags er na nog met maagpijn zit vanwege de veelheid aan E-nummers die ik naar binnen gewerkt heb daar.

Copyright: © Marieke Lambermont 2012

verhalenbundel